Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/f/c/2/publicfutures.dk/httpd.www/wp-content/themes/modernize/header.php on line 66

Longitude-Pris På £10m: Løs Fremtidens Problem

Alice roberts columnHer er en gulerod, der kan fokusere de bedste hjerner på at løse fremtidens største problem: £10 millioner. Beløbet udloves af den britiske regering og er en effektfuld, ambitiøs og fremtidsrettet måde at markere 300-året for indstiftelsen af den såkaldte Longitude Prize i 1714. Denne pris blev udlovet af den britiske regering til den,  der kunne udvikle og demonstrere et skibsur, der var nøjagtigt nok til at fastslå et oceangående skibs længdegrad med sikkerhed, et helt afgørende behov for den ekspanderende skibsfart. En spændende historie i sig selv. (Prisen blev efter mange tovtrækkerier i 1765 og 1773, dvs.  mere end 50 år efter udlovelsen, tildelt urmageren John Harrison, der havde brugt hele sit liv på opgaven. Læs en hurtig udgave af historien her).

Løsningen var dengang kronometeret. En teknisk løsning på et teknisk problem, men med enorme afledte konsekvenser. Men hvilken teknologisk udfordring svarer i dag til længdegradens udfordring i 1714? Det er det første spørgsmål, som skal besvares ved indstiftelsen af den nye Longitude Prize, der lanceres i disse dage. Og det er ikke et nemt spørgsmål, prøv selv at skænke det en tanke.

Priskomiteen har besluttet at lade den britiske offentlighed afgøre, hvilket problems løsning, prisen skal gå til. De har snævret det ned til seks, som man kan stemme om fra den 22. maj, (på BBCs site her: http://www.bbc.co.uk/horizon)

* Flyvning: Fly, som ikke skader miljøet
* Fødevarer: Sikring af tilstrækkelige fødevarer til den voksende globale befolkning, sundt og bæredygtigt
* Antibiotika: metoder, der effektivt modvirker udviklingen af resistente sygdomsbakterier
* Lammelser: Overvinde bevægelseshæmning for folk ramt af lammelser
* Vand: Sikring af alles adgang til rent drikkevand
* Demens: Demens-behandling, der sikrer længere uafhængigt liv for demente

En liste af vigtige problemer – men der kunne unægtelig være valgt mange andre. Spørgsmålet er også, i hvor høj grad teknologi er hele løsningen. Global universel adgang til sunde fødevarer og drikkevand synes f.eks. at indeholde en stor del politiske problemstillinger.

Men hvis et eller flere af disse problemer virkelig bliver løst, er det vel ikke for store ord at sige, at det vil være et fremskridt for menneskeheden. Og det er en meget positiv, handlings- og løsningsorienteret tilgang til fremtiden.

Prisen er i øvrigt udviklet og faciliteret af den britiske innovationsfond Nesta, som ledes af vor gamle kending og politikudviklingsmentor Geoff Mulgan.

 

Leave a Reply

*